Fællesskab og ro i Over Friheden

Fællesspisning, en kold øl på taghaven med naboen og kaffe til solopgangen. Det er blot nogle af de herligheder, der følger med det at bo i et seniorbofællesskab som Over Friheden i Hvidovre. Her i artiklen møder du Benny Junge som sammen med sin kone Kea Junge har tilvalgt et nemt liv i rolige omgivelser med fællesskab og livskvalitet.

Benny smiler stort, da han åbner døren til sin bolig på 4. etage i Over Friheden. Fra entréen kan man se direkte ind i boligens hjerte, et stort køkken-alrum med gulv til loft vinduer og en betagende udsigt over Hvidovre bymidte og stranden.

”Her sidder jeg og min kære hustru og nyder morgenkaffen, mens vi ser solen stå op over horisonten,” fortæller han og peger over mod et rundt spisebord placeret lige ved et stort vinduesparti.

Hustruen er dog i skrivende stund på ferie i Sydkorea for at se sin familie. Benny blev hjemme, da familievirksomheden Junge Spedition også skal passes.

Ønsker rolige omgivelser og fællesskab

Benny og hustruen kommer fra en lejlighed i Københavns Sydhavn, som de var glade for, men der var desværre for meget larm. Før det boede de i et hus i Køge, som, efter børnene var fløjet fra reden, virkede for stort.

”Vi ville finde et roligt sted med gode fællesområder, smuk natur og nemme indkøbsmuligheder. Det må man sige, vi har fået her. Og så kan jeg godt lide, at vi kan dyrke fællesskabet i det omfang, vi har lyst til,” fortæller han.  

Over Friheden er bygget med fokus på fællesskab, og det kan man tydeligt fornemme, når man besøger stedet. Her findes et stort fællesrum med tilhørende køkken hvor beboerne kan mødes til fællesspisning, se Vild med dans eller spille banko. Og et af de helt store aktiver er den store fælles taghave med orangeri, siddemiljøer, petanque og smukke bede. Et sted, som Benny er særligt glad for.

”Jeg synes, taghaven er noget helt særligt. Forleden gik jeg ned og satte mig i orangeriet, og så kom en af naboerne hen og satte sig ved mig. Vi blev enige om at hente to øl, og så sad vi ellers der og nød hinandens selskab,” smiler han.

”Vi har alt, vi skal bruge her”

Over Friheden er bygget ovenpå Frihedens Butikscenter, som byder på et hav af butikker. Dette bidrager til, at hverdagen bliver nem for beboerne her.  

”Vi kan nærmest dumpe ned butikscenteret og finde alt det, vi har brug for. Her er blandt andet Lidl og Føtex til når vi skal handle ind og McDonald’s, hvor jeg spiste en burger forleden. Jeg synes virkelig, at livet er nemt her.”

I forlængelse af det fremhæver han én butik, som han har et særligt godt øje til.

”Når jeg kommer hjem fra arbejde, går jeg altid forbi blomsterhandleren, for her er alverdens planter og buketter i de smukkeste farver, som jeg nyder at se på. Det er nærmest blevet min egen lille ekstra have,” griner han.

Ikke langt fra Over Friheden ligger Hvidovre Strandpark og havnen, som Benny og hustruen har direkte udsigt til fra deres bolig. Her kan de godt lide at gå lange ture og nyde de pragtfulde omgivelser.

Seniorbofællesskab bidrager til fællesskab

De fleste af os kommer til et punkt i livet, hvor børnene flytter hjemmefra eller hvor arbejdsliv er blevet til pension. Sådanne omstændigheder kan gøre, at man føler et tomrum – eller føle sig en smule ensom. Det fremhæver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i pjecen “Seniorer ønsker at bo midt i fællesskabet”.

Her kommer seniorbofællesskabet ind i billedet, for ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan det at bo her bidrage til, at man bliver en del af et nyt fællesskab.

I Over Friheden planlægger beboerne fællesspisninger, ser Vild med dans sammen, mødes på taghaven og meget mere. Alt det bidrager til, at der opstår et fællesskab mellem dem.

”Vi er meget glade for at bo i Over Friheden. Jeg kan kun anbefale det til andre seniorer, der gerne vil have ro, smukke omgivelser og fællesskab,” fortæller Benny.